Ви переглядаєте: Головна > Сторінка практичного психолога > Підготовка до дитячого садка: що повинна вміти дитина?

Підготовка до дитячого садка: що повинна вміти дитина?

Пріоритетні напрямки дошкільного практичного психолога:

1. Адаптація до умов дошкільного закладу новоприбулих дітей.

2. Психологічний супровід дітей «групи ризику» (труднощі у навчанні, проблеми у поведінці, емоційні розлади), обдарованих дітей.

3. Психологічна підготовка дітей до школи.
Включає в себе: діагностику готовності дітей до школи,  проведення корекційної роботи з дітьми, консультування батьків і вихователів.

4. Оптимізація навчально-виховного процесу:
— виявлення потреб вихователів;
— участь у семінарах для вихователів;
— надання необхідної психологічної допомоги для керівництва;
— індивідуальне консультування педагогічного колективу.

 

Деякі мами вирішують віддати своїх малюків у дитячий садок
у 1,5-2 роки. Звичайно, їх можна зрозуміти, адже на роботу ходити треба. Але при цьому батьки не замислюються, чи готові малюки до такого випробування. І питання не стільки в психології, скільки в практичних уміннях малюка.

Щоб малюк комфортно почував себе в садку, він повинен володіти певними вміннями і навичками:

Ходити на горщик

Це дуже важливий пункт. Адже буває, що малюк не хоче сідати на горщик, або посидить, встане і зробить все в штанці.
У перший раз це ще нічого, але от постійні «сюрпризи» навряд чи порадують вихователя і помічника вихователя.
Але вам же не хочеться, щоб малюку було неприємно ходити в садок?
Привчати до горщика чи унітазу крихітку потрібно поступово.
Не соромтеся пояснювати малюкові, чому він більше не може ходити в памперсі, і чому так важливо повідомляти дорослим про своє бажання сходити в туалет.

Самостійно їсти

Малюка потрібно навчити тримати ложку в правій руці, хліб — у лівій, акуратно набирати їжу і з мінімальними втратами донести її до рота. Добре, якщо дітей у групі мало, і дитину встигнуть погодувати, але якщо дітлахів багато, вихователь просто фізично не зможе цього зробити.
Тому малюка краще заздалегідь навчити їсти самостійно. Не думайте, що йому рано сідати за спільний стіл разом з сім’єю. Наслідуючи батьків, він швидше зрозуміє, що і як потрібно робити.

Одягатися і роздягатися

Якщо дитина флегматик, а вихователь квапить дітей на прогулянку, то йому буде дуже важко. Він починає одягатися ще повільніше, стає млявим, адже у нього не виходить. Малюк може навіть розплакатися.
Тому так важливо одягати малюка в зручний одяг. Найкраще штани або шорти без застібок, для дівчаток — зручний і простий сарафанчик або плаття. Добре, якщо штани та спідниці будуть на резинках, а взуття — на липучках. Так дитині буде легше самостійно одягнутися і взутися.

Звичайно, можна навчати дитину цим премудростям паралельно з першими днями у дитячому садочку. Але, погодьтеся, малюкові буде набагато комфортніше, якщо він прийде в сад у повній «бойовій» готовності. Тому підготуйте його до нового життєвого етапу заздалегідь. І нехай роки в садку запам’ятаються йому тільки радісними іграми з друзями і добрими виховательками!


Залишити відгук

Щоб залишати коментарі, вам необхідно зайти.

Copyright © 2024 Всі права захищені. Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №87 "Дельфін" Черкаської міської ради Черкаської області