Ви переглядаєте: Головна > 2022 - 2023 навчальний рік, Батьківська сторінка, Інклюзивна освіта в ДНЗ, Методична робота, Спеціалісти радять, Сторінка вихователів, Сторінка практичного психолога > 8 способів зацікавити дитину книжкою!

8 способів зацікавити дитину книжкою!

                                                 


8 СПОСОБІВ ЗАЦІКАВИТИ ДИТИНУ КНИЖКОЮ

Хочете, аби дитина почала читати не з примусу, а за власним бажанням? Щоб опановувала це важливе вміння легко й невимушено? Щоб віддавала перевагу книжці, а не гаджету? Досягти цього неважко, якщо прищеплювати інтерес до книжок змалку і робити це ненав’язливо. Скористайтеся лайфхаками, які не заберуть у вас багато часу й зусиль.

1.ЧИТАННЯ  – ЗАДОВОЛЕННЯ

Дуже важливо, щоб від спільного читання отримували задоволення всі учасники проце¬су — і діти, й дорослі. Облаштуйте в домі затишний куточок з м’якими подушками та пледами. Додайте підсвітку (ялинкову гірлянду або нічник) чи атрибути з улюблених книжок (до їх створення варто залучити дитину). “Читацьке гніздечко” можна “звити” в одному з крісел, дитячій халабу¬ді чи наметі. Це має бути місце, куди захочеться повертатися знову й знову, особливо після напруженого дня.

2.КНИЖКА ПІД РУКОЮ

Книжки мають перебувати у вільному до-ступі та в полі зору дитини, нарівні з іграшками. Не бійтеся, що малюк псуватиме їх, — у домі, де книжки шанують, це малоймовірно. Варто лише приділити дрібку часу правилам поводження з ними. Дитяча книжкова поличка має бути зруч-ною і безпечною в користуванні. Для початку помістіть на ній до 5-7 видань і періодично змі-нюйте їх. Старші діти можуть наповнювати та об- таштовувати свою поличку самостійно.

3.КНИЖКА“НА ЗАМОВЛЕННЯ”

Збирайте книжки, виходячи з актуальних пореб та інтересів дитини. Іноді, ґрунтуючись на воєму особистому досвіді, ми вважаємо, що краще знаємо, які твори потрібні нашим дітям. Але для кожного покоління актуальні свої, часом не зрозумілі старшим теми і формати. Та й асортимент книжок для вибору змінюється: деякі твори відживають своє, натомість з’являються нові. Дозвольте дітям самостійно обирати книжки для своєї бібліотеки або для спільного читання. А ще ж книжка може стати чудовим приводом для обговорення складної теми та проживання нового для дитини досвіду. Продовжуйте пропонувати свої варіанти, однак не поспішайте засмучуватися, якщо дитина не віддає їм переваги. І пам’ятайте: обрані вашим малюком книжки мають відповідати його віковим особливостям, а “моніторинг якості” з вашого боку обов’язковий!

4.ЛІКИ ВІД НУДЬГИ

Сьогоднішній книжковий ринок багатий дитячими виданнями, які зручно брати із собою та переглядати в будь-якій ситуації. Книжка стане у пригоді, коли ви готуєтесь до ситуації тривалого очікування (у черзі, у дорозі тощо). Замість того щоб запропонувати дитині гру в гаджеті або мультик, які можуть підсилити напруження та розбурхати емоції, скористайтеся книжкою. У пригоді стануть віммельбухи, книжки з віконцями та рухомими елементами. Якщо ви переймаєтесь зручністю транспортування книжки, зверніть увагу на кишеньковий формат. Не можна не згадати і про м’які сенсорні книжечки з тканини із завданнями, у яких зазвичай немає тексту, — вони також чудово “перемикають” увагу, особливо найменших літей.

5. ЧИТАЄМО І ГРАЄМО

Інтерес малюка до прочитаного можна (і варто) поглиблювати через гру. Уже в наймолодшому віці можна разом із дитиною відшукувати книжкові образи в реальному житті. Малюкам особливо цікаво слухати про пригоди машин або тварин, яких вони можуть бачити під час прогулянки. До того ж підкріплення прочитано го практичним досвідом додатково тренує увагу, мислення, пам’ять та мовлення. Можна не лише шукати відповідності в довкіллі, а й навмисно створювати певні ситуації. Запропонуйте дитині перенести персонажів або сюжет книжки в конструювання, малювання, ліплення, ляльковий театр чи будь-який інший улюблений та доступний їй вид діяльності.

6. КНИЖКОВИЙ КЛУБ НА МАЙДАНЧИКУ

Ініціюйте книгообмін та обговорення прочитано¬го в колі спілкування вашої дитини, а також з іншими батьками з вашого оточення чи просто на дитячому майданчику. За бажання можна організовувати тематичні вечірки, спільні “читацькі пікніки” та творчі заняття за мотивами книжкових сюжетів. Таким чином ви не лише розширите коло інтересів дитини, а й зекономите на купівлі нових книжок. Перевагою цього способу поглиблення інтересу до читання є також те, що ви додатково вчите дитину з повагою та відповідальністю ставитися до позичених у друзів книжок.

7.ІНТЕРНЕТ У ПОМІЧ

Шукайте в мережі огляди новинок у царині літератури та книжкові блоги, аби розширити своє уявлення про сучасну літературу та ближче познайомитися з письменниками. Ви можете обрати будь-який зручний для вас формат контенту (відео в ютубі або текстові огляди у фейсбуці чи інстаграмі). Зі старшими дошкільнятами та школярами такі блоги можна шукати і переглядати разом або навіть запропонувати завести свій власний і ділитися враженням від прочитаного з іншими людьми.

8. НАВКОЛОЛІТЕРАТУРНЕ ЖИТТЯ

Нині організовується чимало заходів, присвячених ознайомленню з виданнями й авторами. Такі заходи можуть мати всеукраїнський (щорічні Книжковий Арсенал у Києві та Форум видавництв у Львові) або більш локальний масштаб, але це завжди можливість зустрітися з однодумцями і дізнатися щось нове та цікаве. Зустрічі з письменниками та огляди новинок, дискусійні клуби від видавництв можуть проводитись і в онлайнформаті, що дає можливість брати в них участь, не виходячи з дому, або переглядати їх у записі. Завдяки соціальним мережам організовувати читацькі зустрічі, обмін книжками, книжкові флешмоби стало легше. А ініціатором таких заходів може стати будь-хто охочий, навіть ви.


Залишити відгук

Щоб залишати коментарі, вам необхідно зайти.

Copyright © 2024 Всі права захищені. Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №87 "Дельфін" Черкаської міської ради Черкаської області