Ви переглядаєте: Головна > 2022 - 2023 навчальний рік, Батьківська сторінка, Головна сторінка, Медична робота, Методична робота, Спеціалісти радять, Сторінка вихователів, Сторінка завідувача > Психологічна допомога сім’ям з дітьми

Психологічна допомога сім’ям з дітьми

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

Війна вносить свої корективи в наше життя та приносить розгубленість, тривогу, страх, злість та апатію. У цей період дуже важливо сприяти збереженню психологічного здоров’я всіх учасників освітнього процесу. В першу чергу це стосується дітей, бо вони дуже беззахисні під час війни. Їхнє життя та безпека безпосередньо залежать від того, чи допомагають їм у складній ситуації.

Пропоную кілька порад, дотримання яких допоможе підтримати дитину в цей непростий час.

  1. Будьте поруч. Відчуття нашої люблячої присутності – це головний «термостат безпеки» для душі дитини. Обіймайте свою дитину, співпрацюйте разом з нею у якійсь діяльності, спілкуйтеся.
  2. Будьте прикладом. Діти дивляться на нас та наслідують наші дії та вчинки. Не обов’язково бути «ідеальним» прикладом, важливо те, що ми не здаємося та постійно йдемо вперед.
  3. Спілкуйтеся зі своєю дитиною. Для дітей дуже важливо, щоб ми допомагали їм розуміти, що відбувається і як нам вистояти у цей час. Необхідно говорити з дітьми з повагою, слухати їх, та відповідати як можемо і бути чесними.
  4. Долучайте дитину на будь-якій корисній дії. Життя не повинно проходити повз нас.
  5. Потрібно відновлюватись. У режимі дня дітей обов’язково повинні бути сон, їжа, час на гру, рухова активність і щось цікаве.

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

До Вашої уваги пропонуються вправи та рекомендації щодо надання першої психологічної допомоги сім’ям з дітьми, дітям, які перебувають/перебували у зоні збройного конфлікту

Як допомогти дитині відновити відчуття безпеки? Рекомендації для батьків.

Вправи для дітей та підлітків, які перебувають у стресовій ситуації, для зняття психоемоційного напруження

/Files/images/2022/301546258_3042249692740106_1734871671537166048_n.jpg

Команда Міністерства освіти і науки підготувала та оприлюднила підбірку корисних матеріалів для батьків, які стануть у пригоді при спілкуванні з дітьми дошкільного віку, які опинилися в складних обставинах внаслідок збройної агресії російської федерації та оголошення в Україні воєнного стану.

Поради із підтримання психічного і фізичного здоров’я, безпеки, харчування, освіти та розвитку від ЮНІСЕФ

Харьковчане сделали анимацию для самых маленьких. Как можно рассказать про сирену

Що робити, коли лунає сирена?

Стійкість для стійких

(Ідея та зміст практик: Светлана Ройз та Halyna Tytysh)

Канал YouTube-канал Filancy Marketing

/Files/images/2022/Screenshot_1.png

Тривога — це емоційне переживання на невідомість. Вона пов’язана з майбутнім, з думками про нього, де психіка несвідомо мобілізується для подолання потенційно небажаної ситуації.

ЯК БАТЬКАМ ПІДТРИМАТИ ДІТОК В УКРИТТІ

1. Розкажіть про план дій:

– Складіть маршрут до укриття, проговоріть дитині інструкцію щодо послідовності її дій. Говоріть короткими та чіткими фразами.

– Намалюйте карту укриття, зобразіть локації в укритті: що і де знаходиться, як воно функціонує, де вхід і вихід, де ваше місце, де будуть знаходитись рідні (намалюйте, зобразіть, напишіть — діти краще сприймають, якщо це буде візуалізовано).

2. Як ти почуваєшся?

– Спостерігайте за станом дитини та реагуйте на її потреби. Ставте дитині відкриті запитання, слідкуйте за емоційною реакцію дитини та рівнем її активності. Важливо, щоб дитина проговорювала, ставила запитання, проявляла свої емоції.

– Якщо дитина впала в стан ступору, то важливо повернути її до вербальної комунікації та активної діяльності.

Для цьогопоставте 3 запитання і чекайте відповіді. Наприклад:

Тебе звати Наталя, так?

Ти зараз стоїш, так?

Ти одягненав червону кофтину, так?

– Можна також масажувати кінчики пальців, мочки вух, запропонувати груабо ж дати завдання, орієнтоване на дію (принеси, подай, зроби). Також дати випити води, чаю, поїсти та обійняти.

– Реагуйте на потреби та задовольняйте їх за можливості. Це поверне дитину до відчуття безпеки.

facebook.com/UNICEFUkraine / ©

facebook.com/UNICEFUkraine

3. Розкажи, що ти відчуваєш

Проговорюйте і проявляйте емоції. Якщо ваша дитина переживає чи відчуває злість через те, що відбувається навколо, фрази “не переживай” чи “тобі не варто злитись” не заспокоять дитину.

Натомість скажіть:”Я бачу / мені здається, що ти налякана / злишся”. Так дитина буде розуміти, що вона не залишилась наодинці зі своїми переживаннями.

У якості підтримки не варто давати обіцянок, які не залежать від вас: “все буде добре”, “нічого не станеться”, натомість скажіть: “що б не сталось, головне – ми разом”.

– Якщо діти грають чи малюють “війну” – не забороняйте їм. Програйте, прокричіть, озвучте чи візуалізуйте емоцію (наприклад, ричи, як собака). Саме так ви можете допомогти впоратися з емоціями та знизити рівень тривоги й напруги.

4. Дозволь обійняти тебе

Обіймайте дитину. Тілесний контакт допоможе знизити рівень напруги та допомогти дитині заспокоїтись. Можна спробувати одну з вправ:

“Обійми метелика”— дитина обіймає свої плечі двома руками й може себе поплескати по плечах.

“Водоспад”— дорослий підходить до дитини й руками погладжує з плечей і до поясу, наче знімаючи щось з плечей.

“Кокон”— права рука дитини обіймає ліве плече, а ліва рука живіт.

Допомогти вийти зі стану ступору та знизити рівень стресу може стабільне дихання. Для цього спробуйте таку вправу: вдих носом і повільний видих ротом, можна зі звуками “А”, “О”, ефективним також є дихання животом. Відновлення стабільного дихання та фізичної активності допоможе знизити рівень впливу події та стресу на організм.

5. Який у нас режим дня?

У час невизначеності важливо відтворювати послідовність дня. Це надасть відчуття контролю над власним життям. Від самого ранку і до вечора, загинаючи пальчики, проговорюйте та відтворюйте послідовність дня.

6. Я піклуюсь про тебе і про себе

– Дбайте про себе. Ви краще допоможете дитині, якщо піклуватиметеся про себе. Дитина бачить, як ви реагуєте на новини, та копіює вас. Тому для дитини важливо розуміти, що ви зберігаєте спокій і маєте план дій.

– Якщо ви занепокоєні або засмучені, знайдіть час для себе, за можливості, поспілкуйтесь з друзями та рідними. Важливо почути голос інших. Це надасть відчуття єдності та зв’язку зі світом.

7. Ми з усім справимося!

– Обережно закінчуйте розмови. Дитині важливо знати, що вона не залишиться на самоті. Коли ви завершуєте розмову, оцініть емоційний стан та рівень фізичної реакції: спостерігайте за мовою тіла, оцінюйте рівень занепокоєння, завершуйте на позитивному. Створюйте спільні традиції завершення дня (обійматися, молитися, пити чай або ж співати).

– Обмежте кількість розмов та прослуховування новин про війну в присутності дитини.

– Надавайте дитині лише перевірену інформацію, робіть це дозовано і відповідно до віку.

ТІЛЕСНІ РАНКОВІ ІГРИ

Вони важливі в будь-який час – дітям і дорослим, але вранці саме зараз вони просто необхідні. Від нашої “тілесності” зараз буде залежати, як ми впораємося із емоційним навантаженням, травмуванням.

Збережіть файл з іграмисобі на телефон, щоб користуватись, якщо не буде зв’язку

КНИЖКИ ТА АУДІОКАЗКИ, ЩОБ ВІДВОЛІКТИ ДІТОК

Книжка заспокоює: що почитати дитині, поки триває війна

У Telegram-каналі Павлуша і Ява можна завантажити аудіоказки, які також будуть доступні без Інтернету.

Ще один Telegram-канал з аудіоказаками українською. Усі аудіоказки можна завантажити і слухати без зв’язку.

Yakaboo відкрили безкоштовний доступ до аудіо- та електронних книжок в мобільному додатку.

Нова Українська Школа організувала серію пізнавальних онлайн-зустрічей із вчителями.

Ігри для зняття стресу у дітей ВІД СВІТЛАНИ РОЙЗ

ПТСР у дітей під час війни: ігри, техніки і вправи проти напруги

Триває війна Росії проти України. Багато українських жінок із дітьми переховуються в бомбосховищах, метро чи власних домівках. Ви втомлені, часто плачете або, навпаки, перебуваєте в емоційному ступорі? Хвилюєтеся за дітей і можете спостерігати їхню нетипову поведінку? Як дібрати слова, якщо хтось знайомий чи близький загинув? Як допомогти психіці сина чи доньки почати відновлюватись після подій, що травмували? У книзі «Ми пережили: техніки відновлення для сімей, військових, цивільних і дітей» психологи підготували найдієвіші поради — ігри, техніки та вправи. Скористайтесь ними і будьте в безпеці.

Батьки, «кисневу маску» спершу надягніть на себе

Якщо ви переживаєте сильний стрес під час воєнних дій, після пережитого можуть спостерігатися повторні переживання: «картинки наяву», спотворене або точне повторне переживання того, що сталося, у нічних снах, постійні спогади про жахливі події, підвищена збудливість з яскравими спалахами гніву чи, навпаки, емоційний ступор.

У стресовій ситуації для дитини дуже важлива реакція батьків. Що впевненіше поводяться батьки, то захищеніше почуваються діти. Адже малеча виробляє власну модель поведінки, спостерігаючи за значущими дорослими. Будь ласка, пам’ятайте: важливо піклуватися не лише про дитину. Вам варто старанно дбати про себе. Саме ви — головне джерело допомоги та підтримки для дитини.


Залишити відгук

Щоб залишати коментарі, вам необхідно зайти.

Copyright © 2024 Всі права захищені. Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №87 "Дельфін" Черкаської міської ради Черкаської області